Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

Hoe kan de functie van Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) beter georganiseerd en uitgevoerd worden? Dit is de hoofdvraag van het onderzoek van het Trimbos-instituut en de Landelijk Vereniging POH-GGZ. Door de organisatie te optimaliseren, kan er gestreefd worden naar tevredenheid onder alle betrokken partijen, te weten patiënten, huisartsen en de praktijkondersteuners zelf. Dit meldt Trimbos. 

POH-GGZ’s zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken in huisartsenpraktijken. Maar eigenlijk is er nog niet veel bekend over de effectiviteit en doelmatigheid van de zorg die de praktijkondersteuner verleent. Het Trimbos-instituut en de Landelijke Vereniging POH-GGZ zijn daarom met een onderzoek gestart en zoeken hiervoor praktijkondersteuners die willen deelnemen.

Wie wil meedoen, moet bereid zijn om zijn patiënten te vragen om ook mee te doen aan het onderzoek. Ook houden alle deelnemers bij welke hulp iedere patiënt krijgt. De onderzoekers hopen dat iedere POH-GGZ voor maart 2019 zeker zes patiënten hiervoor kunnen charteren. Praktijkondersteuners moeten zelf ook een vragenlijst invullen.

Deelnemende POH’s-GGZ krijgen eenmalig 150 euro en patiënten ontvangen een cadeaubon van 50 euro, mits zij op drie momenten in 2019 een vragenlijst invullen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids