Normal_gevangenis

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn voorzichtig optimistisch over de voortgang van de verbeteringen bij de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) in Utrecht, waar de voor moord op Anne Faber veroordeelde Michael P. voorheen verbleef. Hoewel de inspecties haar inzet waarderen, wijzen ze er tegelijkertijd op dat het werk nog niet is gedaan. Dit meldt Inspectie J en V. 

Het personeelsbestand van de FPA is kwantitatief grotendeels op orde. De teams zijn nagenoeg volledig bezet. Momenteel is de kliniek met verschillende acties bezig om de kwaliteit van de teams te verhogen. Belangrijk aandachtspunt hierin is het versterken van de onderlinge band, aldus de inspecties.

De veiligheid in de FPA is verbeterd door bijvoorbeeld meer controles op drugsbezit van patienten, melden medewerkers en de cliëntenraad aan de inspecties. Het behandelaanbod is uitgebreid en er zijn verslavingsexperts aangesteld. Binnen de kliniek zijn minder agressie-incidenten gerapporteerd die te maken hadden met middelengebruik.

Medewerkers en patiënten voelen zich veiliger op het terrein rondom de FPA dankzij de inzet van buurtcoaches en beveiligers. De burgemeester van Zeist, het Openbaar Ministerie en de politie overleggen samen met de FPA over de aanpak van incidenten en klachten van omwonenden.

De FPA moest een verbeterplan opstellen nadat Michael P. in oktober vorig jaar werd opgepakt voor het doden van Anne Faber. Hij is hier inmiddels voor veroordeeld en een gevangenisstraf van 28 jaar met tbs hangt hem boven het hoofd, als het hoger beroep niets uithaalt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids