Normal_xtc

Het legaliseren van xtc zou niet alleen veiliger zijn voor de gebruikers, maar gaat ook georganiseerde misdaad tegen, zegt GroenLinks die voor door de overheid gereguleerde xtc pleit. Het komt nu nog te vaak voor dat gebruikers vervuilde pillen gebruiken, wat levensgevaarlijk kan zijn. Door xtc te legaliseren en door de overheid te laten reguleren, kan dit worden tegengegaan. Dit melden RTL Nieuws en Skipr. 

De georganiseerde misdaad heeft de xtc-regulering momenteel in handen. “Ik denk niet dat we als overheid een eigen fabriek moeten hebben, maar wel dat er controle is op wat er is gemaakt, op de samenstelling van de pillen en de hoeveelheid werkende stof erin”, zegt GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Als het aan Buitenweg ligt, komt er een vergunningssysteem dat pillen controleert en ervoor zorgt dat alleen veilige pillen verkrijgbaar komen. De GroenLinkser benadrukt dat ze niet voor xtc-gebruik is, maar dat er wel iets moet gebeuren om gebruik in Nederland veiliger te maken. Daarom wil ze ook dat er een ontmoedigingsbeleid waarin actieve voorlichting over de gevaren de hoofdrol krijgt.

Volgens het Trimbos-instituut ontstaan problemen veelal niet door vervuilde pillen. Waar het in Nederland vooral misgaat is dat mensen xtc vaak niet alleen slikken, maar het gebruiken in combinatie met alcohol of GHB. Of legalisering van xtc een oplossing gaat zijn in Nederland, weet Ferry Goosens van Trimbos niet. Nederlandse xtc-producenten maken de pillen voornamelijk voor het buitenland.

Door: Redactie Nationale Zorggids