Normal_vrouw_oud_ouderen_bed_ziek235

Mensen met dementie slapen gemiddeld langer en minder onrustig als zij gedurende de dag gebruik maken van speciale daglichtlampen. Dat stellen wetenschappers die verbonden zijn aan de Organisatie voor Geestelijke Gezondheidszorg van de GGZ Eindhoven. Doordat de mensen met dementie een betere nachtrust hebben, zouden zij overdag minder last hebben van neuro-psychiatrische klachten. Dit meldt Skipr.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een systeem van het op de Eindhovense High Tech Campus gevestigde Sparckel. Het systeem biedt bijna tien keer zoveel daglicht als gemiddeld een woonkamer binnenkomt. Gedurende de dag vermindert de hoeveelheid van blauw licht, wat hun biologische klok ten goede komt.

Minder neuro-psychiatrische klachten

Gemiddeld zouden mensen met dementie per nacht 100 minuten langer en beter slapen en zij komen minder vaak hun bed uit door de daglichtlampen. Dat is voor deze mensen zeer gunstig, omdat zij zo de volgende dag meer energie hebben voor het herstel van zowel lichaam als geest. Dit vermindert de neuro-psychiatrische symptomen die bij dementie horen. Naast het grote voordeel voor de oudere zelf, is het gebruik van zo’n daglichtlamp ook prettig voor verpleegkundigen en mantelzorgers. Zij hoeven ’s nachts minder vaak patiënten terug te brengen naar bed en overdag zijn de mensen minder onrustig.

Door: Redactie Nationale Zorggids