Normal_ouderen_ouderenzorg

Dementerende ouderen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond krijgen vaak niet de zorg die zij nodig hebben. Hun kinderen zijn onvoldoende op de hoogte van de ziekte en zelf durven ze er niet over te spreken. Op de geheugenpoli van het Albert Schweitzer ziekenhuis kunnen migranten terecht om een dementietest in hun eigen taal te doen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De geheugenpoli die al enkele jaren bestaat is jaarlijks een paar maanden open. Het ziekenhuis merkte dat tussen juni en september niemand kwam opdagen en daarom is de poli alleen van oktober tot en mei bereikbaar. In 2018 kwamen 23 migranten met dementie langs om een test te doen. Niet alleen Turkse en Marokkaanse ouderen kunnen er terecht, ook voor Arabisch sprekende ouderen en Hindoestaans-Surinaamse ouderen is de test beschikbaar.

Psychodiagnostisch medewerker Miek de Blois ziet dat ouderen die voor de test langskomen vaak bang zijn om demente te worden. Het is dan ook aan haar om ervoor te zorgen dat deze groep de test in zijn geheel en rustig doorstaat. Zodra de test is afgerond, volgt de uitslag zo snel mogelijk en kan de arts een diagnose stellen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids