Normal_geld_rekenmachine

De Noord-Nederlandse ggz-instelling Lentis moet in twee jaar tijd 10 miljoen euro zien te besparen op haar uitgaven. Dit blijkt uit de nieuwjaarstoespraak die bestuursvoorzitter Martin Sitalsing op maandag 7 januari hield, zo meldt RTV Noord. 

Hoewel Lentis afgelopen jaar geen verlies maakte, was het ontwijken van rode cijfers met name te danken aan een paar meevallers. Zodoende is het van belang dat er de komende twee jaar flink wordt bespaard in de organisatie én in de zorg.

“Misschien gaan we wel stoppen met bepaalde werkzaamheden. Wat voor gevolgen dat heeft voor het personeel weten we nog niet, maar het vereist vindingrijkheid en veranderlijkheid van ons allemaal”, zegt Sitalsing, die maandag meteen een nieuwe bedrijfsstrategie introduceerde: Zorg Dichtbij.

Miljoenenverlies in 2016

In 2016 leed Lentis nog een flink miljoenenverlies. In totaal verloor het toen 12,4 miljoen euro, waarvan 4,6 op de zorgverlening, 5,4 door reserveringen voor ontslagregelingen plus andere reorganisatiekosten en 2,4 miljoen euro ging op aan extra personeelskosten. In 2017 wist het een positief resultaat van 4,7 miljoen te behalen en ook vorig jaar bleef de organisatie krap in de zwarte cijfers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids