Normal_normal_depressiegala__promotiebeeld_

Maandag 21 januari is het Blue Monday, de dag die bekendstaat als de meest depressieve van het jaar. Voor de vierde keer wordt op deze derde maandag in januari het Depressiegala georganiseerd in Theater Tuschinski in Amsterdam. Het thema is dit jaar 'Omgeving'. Dit meldt Blik op nieuws. 

Net als voorgaande jaren zijn de psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema de initiatiefnemers van het Depressiegala, die ermee hopen meer openheid en begrip rondom depressiviteit te bewerkstelligen. Dat is hard nodig, zo stelt Van Fenema: "Depressie komt nog altijd erg veel voor. De cijfers dalen maar niet. Sterker nog: er komen veel gevallen bij. Eveneens rust er nog altijd een flink taboe op psychische aandoeningen. Dat willen we met deze avond weer een klein stukje meer doorbreken."

De avond wordt geopend door Paul Blokhuis, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarnaast zullen nog meer bekende Nederlanders het podium betreden, waaronder Mathilde Santing, Fimme Bakker, Laura van Kaam, Pepijn Schoneveld, Sophie Ousri, de dsmmeisjes en trendwatcher Adjiedj Bakas.

Volksziekte 

Depressiviteit wordt inmiddels als een volksziekte gezien: een op de tien mannen en een op de vijf vrouwen wordt erdoor getroffen. Volgens de initiatiefnemers van het gala is er meer onderzoek nodig naar goede behandelingen tegen depressiviteit. Daarnaast is er nog veel te winnen op het terrein van voorlichting en openheid. 

Naast het op een positieve manier onder de aandacht brengen van depressiviteit is het gala ook bedoeld om geld op te halen voor de Mental Health Foundation, die evenementen organiseert met als doel het stigma rondom depressie te doorbreken. Meer informatie over het Depressiegala is te vinden via depressiegala.nl. Hier kunnen ook kaarten worden gekocht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids