Normal_auto_2

Wie in het verleden met een depressie kampte, kan bij de aanvraag of herkeuring van zijn of haar rijbewijs tegen problemen aanlopen. Zangeres Aafke Romeijn had in 2012 last van een depressie. Dit gaf zij eerlijk aan op haar gezondheidsverklaring voor het CBR en nu is zij haar rijbewijs kwijt. Dit meldt Trouw. 

Wie aangeeft in het verleden een depressie te hebben gehad, moet soms van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op eigen kosten een medische keuring laten doen. Zo’n keuring kan tot wel 1.000 euro kosten. Romeijn moet op last van het CBR iedere vijf jaar een medische keuring laten doen én voorlopig is haar rijbewijs ongeldig verklaard. Dit terwijl haar arts in een verklaring heeft laten weten dat Romeijn geen gevaar in het verkeer vormt en ook haar medicijnen niet van invloed zijn op haar rijvaardigheid.

Psychiater Marcus de Wolff van GGZ Delfland raadt het iedereen die in het verleden met een depressie kampte of nu met een milde depressie kampt af om dit te melden bij het CBR. Een ieder die dat doet kan rekenen op hoge kosten, zegt hij. Bovendien hoef je dergelijke diagnoses niet te melden.

Romeijn heeft inmiddels actie genomen en een melding van discriminatie tegen chronisch zieken gemaakt bij het College voor de Rechten van de Mens. 

Door: Redactie Nationale Zorggids