Normal_bevalling_moeder_ziekenhuis

Ongeveer tien procent van de vrouwen ervaart de bevalling als traumatisch. Ongeveer één tot drie procent van hen ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat zijn jaarlijks zo’m tweeduizend vrouwen die na hun bevalling rondlopen met een trauma, zegt onderzoekster Claire Stamrood in het Algemeen Dagblad, zo meldt de krant. 

Vrouwen die na de bevalling PTSS hebben gekregen, ervaren veel stressklachten, geven minder lang borstvoeding en lopen een groter risico op relatieproblemen en een slechter moeder-kind-hechting. Er zijn ook vrouwen die door hun PTSS niet nog een keer zwanger durven te worden uit angst voor nog een traumatische bevalling.

De groep vrouwen die er geen PTSS aan overhoudt, maar de bevalling ook traumatisch vindt, is iets groter. Tussen de tien en twintig procent van de vrouwen in Nederland, omschrijft haar bevalling is traumatiserend. De meest genoemde redenen zijn slechte communicatie tussen zorgverleners en de vrouw, maar ook het gevoel niet gehoord te worden. Door de zorgverlener of door de partner.

Als het aan Stamrood ligt, luisteren verloskundigen en gynaecologen beter naar hun patiënten en geven ze tijdens de bevalling ook meer toelichting bij wat er gebeurt. Bovendien is emotionele ondersteuning van groot belang. Volgens Stamrood moeten zorgverleners voordat zij een handeling uitvoeren dat altijd aan de vrouw vragen of erover informeren voordat zij tot actie overgaan. De vrouw moet het gevoel hebben dat zij de baas is over haar eigen lijf en controle heeft over de situatie. 

Door: Nationale Zorggids