Normal_sporten__bewegen__sportschool

Sportsupplementen met het middel DMAA mogen dan wel verboden zijn, toch zijn ze makkelijk te kopen via Instagram en webshops. DMAA kan worden gezien als harddrug en lijkt veel op amfetamine. Sporters gebruiken zogenoemde pre-workoutshakes voordat zij naar de sportschool gaan, maar uit onderzoek van NOS op 3 en studenten van de universiteit van Amsterdam blijkt dat het voor consumenten lastig te achterhalen is wat zij precies binnen krijgen aan ingrediënten. Dit meldt NOS.

De middelen worden vooral gebruikt als oppepper om zin en energie te krijgen in sporten. Maar er schuilt een mogelijk gevaarlijke wereld achter deze ogenschijnlijke onschuldige middelen. Het is nog maar de vraag wat je uiteindelijk binnen krijgt. “Soms kloppen de hoeveelheden van de werkzame stoffen die op het etiket staan niet. Of er zit iets anders in dan er op het etiket staat, soms zelfs de verboden stof DMAA”, aldus Bastiaan Venhuis van het RIVM.

Hartkloppingen en verslaving

In het buitenland werden meerdere sterfgevallen gekoppeld aan DMAA, wat er toe leidde dat de stof in 2012 werd verboden. Gebruik van de stof kan leiden tot hartkloppingen, slapeloosheid en angstaanvallen. Niet bepaald een middel wat je onbewust binnen wil krijgen. Toch maken webshops en accounts op Instagram gretig gebruik van de vraag naar pre-workoutshakes, waarvan een aantal DMAA bevatten. Wanneer het label op de verpakking niet klopt, kan de klant niet weten dat hij of zij onbewust harddrugs gebruikt. Naast de bijwerkingen is de stof verslavend.

Door: Nationale Zorggids