Normal_gevangenis

De resultaten van het interne onderzoek naar het overlijden van een 31-jarige patiënte, worden niet door ggz-instelling Altrecht openbaar gemaakt. De zorgaanbieder stuurt de resultaten enkel naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit meldt Algemeen Dagblad.

In februari 2018 kwam een psychiatrisch patiënte door eigen toedoen om het leven toen zij in de gevangenis in Zaanstad zat. Daarvoor zat zij in ggz-instelling Altrecht in Utrecht, waar zij meerdere malen zelfmoord poogde te plegen. Het personeel van de instelling wilde dringend van haar af en de officier van justitie werd onder druk gezet om haar te arresteren en over te plaatsen naar de gevangenis.

Excuusbrief

De familie van de patiënte ontving enkele maanden na haar dood een excuusbrief van de directeur van Altrecht omdat er volgens hem op bepaalde punten niet juist is gehandeld. Zo vond er bijvoorbeeld bij de overplaatsing geen medische overdracht plaats en zat ze al die maanden in voorarrest totdat zichzelf van het leven beroofde. De vrouw zat sinds haar achttiende in de psychiatrische zorg. Ze had borderline en deed gedurende haar leven meerde malen poging tot zelfmoord.

Document blijft vertrouwelijk

Pas na vragen door het Algemeen Dagblad en de SP deed Altrecht op verzoek van staatssecretaris Paul  Blokhuis van Volksgezondheid een intern onderzoek waarvan de resultaten voor het publiek geheim blijven. Of de familie van de vrouw wel wordt ingelicht, blijft onduidelijk. Een woordvoerder van de instelling zegt hierover geen uitspraken te kunnen doen. 

Door: Nationale Zorggids