Normal_skype

De SP heeft Kamervragen gesteld over ggz-instelling Dimence die de personeelstekorten te lijf gaat met online  behandelingen vanuit het buitenland. Later deze week zal staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid de vragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink beantwoorden. Dit meldt Zorgvisie. 

Dimence heeft drie vestigingen in de provincie Overijsel en heeft nog steeds twintig vacatures voor psychiaters openstaan. Sinds december 2018 heeft de ggz-instelling een Nederlandse psychiater in India in dienst. Zij behandelt meer dan vijftig cliënten via Skype. De psychiater in kwestie, Gerdje van Hoecke, gelooft in de voordelen voor beide partijen. Cliënten zijn op deze manier nog beter te observeren en psychiaters kunnen zo efficiënter te werk gaan. Volgens de psychiater voelen mensen zich in hun eigen huis meer op hun gemak en zijn ze daardoor ook geneigd om meer te vertellen.

E-consult niet verplicht, wachttijden wel langer

Er zijn ongetwijfeld cliënten die een online behandeling weigeren. Zij hebben altijd een keuze. Willen ze geen psychiater in India, dan kunnen ze op bezoek bij de fysieke psychiater van Dimence. Wel lopen ze het risico langer te moeten wachten op een eerste consult. Voordat een cliënt die via e-consults behandeld wordt medicijnen mag krijgen, moet hij een fysieke psychiater hebben gezien. Dimence laat clienten daarom altijd kennismaken met zorgprofessionals in Nederland die mogen voorschrijven. 

Door: Nationale Zorggids