Normal_zon

De afgelopen paar dagen heeft de zon zich flink laten zien. De eerste zonnestralen en de warmte die je daardoor voelt, maken je gelukkiger. Mensen die voor het eerst sinds tijden weer zon in hun gezicht voelen, maken sneller de gelukshormonen endorfine en serotonine aan, laat psycholoog Josje Smeets van Maastricht University aan RTL Nieuws weten. Dit meldt de nieuwssite. 

Smeets legt uit dat de donkere winterdagen te vergelijken zijn met een menstruatiecyclus waar iedereen tegelijk in zit. “In de winter hebben we een hormoondip en voelen we ons eerder somber en moe. Vlak voor de lente komt er een hormoonpiek door het zonlicht waardoor iedereen tegelijk denkt: yes, nu is het weer goed”, aldus de psycholoog.

Ook in de winter naar buiten

Ze heeft hier meerdere studies van onderzocht en zag dat zeker 75 procent van de mensen met seizoensgebonden psychische problemen, daar geen last meer van hadden nadat de zon zich weer liet zien. Daarom adviseert Smeets mensen ook om naar buiten te gaan en te genieten van het daglicht. Overigens maken we vaak goede herinneringen aan in de zomer en komen die gevoelens weer naar boven bij zonneschijn. Ook helpt het om te praten over mooi weer, om zo het geluksgevoel op te roepen. 

Door: Nationale Zorggids