Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

De speekseltest die de politie gebruikt om een bestuurder te testen op het gebruik van drugs, kan xtc nog tot 36 uur na inname traceren. Wie in het weekend xtc gebruikt, kan daar in de dagen die volgens alsnog voor worden aangehouden. Hoewel de speekseltest niet aantoont hoeveel drugs er nog in het lichaam is, moet de lange uitwerktijd als een waarschuwing gelden voor gebruikers. Dit meldt EenVandaag.

Wie één xtc-pil gebruikt, draagt de sporen daarvan nog ongeveer 36 uur in het lichaam. Een speekseltest kan in die gevallen wel aanduiden dat er sporen van xtc zijn, maar niet in welke hoeveelheid. Wie meerdere xtc-pillen op een avond gebruikt, kan tot wel 50 tot 60 uur later nog staande worden gehouden. Voor de test wordt speeksel gebruikt, maar de echte hoeveelheid van drugs in het lichaam moet vervolgens met een bloedtest worden vastgesteld.

Gevolgen onbekend

Hoewel de meeste mensen in die dagen daarna geen hinder ondervinden van de drug, is het volgens het Trimbos Instituut en Jellinek belangrijk dat mensen zich wel bewust zijn van dit feit. “Hoewel de politie je alleen staande houdt als je raar gedrag vertoont op de weg, kun je dus wel positief testen op xtc-gebruik als je het een of twee dagen daarvoor hebt gebruikt.

Slaapgebrek

Bovendien is er een verband met vermoeidheid na het gebruik van xtc. “Ik denk dat het belangrijk is om er rekening mee te houden dat veel mensen, als ze zo’n middel hebben gebruikt, slecht of minder goed slapen”, aldus Judith Noijen van Jellinek. De rijvaardigheid kan beïnvloed worden door dit tekort aan slaap.

Door: Nationale Zorggids