Normal_skype

Zolang ggz-instelling Dimence ervoor zorgt dat de zorg voldoet aan de normen, cliënten altijd een keuze hebben en de wachttijd erdoor verkort wordt, mag de zorginstelling via Skype behandelingen aanbieden. Dit zegt staatssecretaris Paul Blokhuis in een reactie op enkele vragen die de SP had over Dimence die met een Nederlandstalige psychiater in India werkt. Dit meldt Medisch Contact. 

Dimence heeft drie vestigingen in de provincie Overijssel en heeft nog steeds twintig vacatures voor psychiaters openstaan. Sinds december 2018 heeft de instelling voor geestelijke gezondheidszorg (ggz) en Nederlandstalige psychiater in India in dienst. Zij behandelt meer dan vijftig cliënten via Skype.

Blokhuis ziet hiertegen geen bezwaren, maar benadrukt wel dat cliënten moeten kunnen kiezen voor een fysieke psychiater van Dimence. De instelling liet eerder al weten dat zorgvragers altijd een keuze hebben. Wie geen behandeling via Skype wil, kan gewoon een bezoek brengen aan één van de Dimence-locaties. Wel lopen ze het risico langer te moeten wachten op een eerste consult.

De psychiater in India mag nooit medicijnen voorschrijven aan haar cliënten. Maar daar heeft Dimence ook een oplossing voor. Voordat een e-health-gebruiker medicijnen krijgt voorgeschreven, ziet hij of zij eerst een fysieke psychiater. Dimence laat cliënten altijd kennismaken met zorgprofessionals in Nederland die mogen voorschrijven. 

Door: Nationale Zorggids