Normal_westerbork

Stichting Vergeten Slachtoffers Tweede Wereldoorlog laat onderzoek doen naar de rol van psychiatrische instellingen en gehandicaptenzorginstellingen in de Tweede Wereldoorlog. In Duitsland en Frankrijk wordt steeds duidelijker wat het oorlogsverleden is van dergelijke instellingen in die landen. In Nederland is er tot op de dag van vandaag nog onduidelijkheid. Dit meldt GGZ Nederland. 

Niet alleen familie van mensen die de oorlog hebben meegemaakt, ook bestuursleden en personeel van zorginstellingen willen meer weten over de Nederlandse betrokkenheid.

Onderzoekers van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies gaan de komende tijd uitzoeken hoe instellingen voor psychiatrie en gehandicaptenzorg er tijdens de oorlog uitzagen en wat de gevolgen van de bezetting waren voor patiënten die daar destijds verbleven. Ook kijken ze naar de naar de nationaalsocialistische opvattingen over deze patiëntengroepen en in hoeverre deze een rol hebben gespeeld in het beleid bij de instellingen.

Op donderdag 14 maart gaat het onderzoek van start. Een kick-off vindt plaats in Utrecht, waar onder meer GGZ Nederland, NvvP, NIOD en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zullen spreken. 

Door: Nationale Zorggids