Normal_gevangenis_cel

Het is niet toegestaan, maar toch doen ze het: tbs-patiënten van De Kijvelanden lopen zelfstandig door het dorp Poortugaal. Met toestemming van de kliniek. Eind vorig jaar maakte de tbs-kliniek afspraken met de gemeente dat tbs’ers niet zelfstandig mogen rondwandelen binnen de grenzen van de gemeente Albrandswaard. Verschillende raadsleden van de gemeente brachten er een werkbezoek en zagen dat de afspraak niet wordt nagekomen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Volgens de directie van De Kijvelanden mogen patiënten 2,5 kilometer zelfstandig lopen om bij het metrostation te komen. Inwoners maken zich hierover zorgen, zegt politieke partij Echt voor Albrandswaard. Sinds enkele jaren kampt de kliniek namelijk met problemen. Twee jaar geleden stak een patiënt een medewerker neer en het personeelstekort waarover eerder zorgen zijn geuit, lijkt nog steeds te spelen.

Vorige bleek uit de strafzaak tegen de stekende patiënt: wanneer een tbs’er het niet eens is met een medewerker komt het regelmatig voor dat hij een bedreiging uit. “Je weet wat er kan gebeuren”, zeggen willekeurige tbs’ers die ruzie zoeken. Dit blijkt uit de strafzaak tegen verdachte Michel T. die een medewerker doodstak. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige week een celstraf van tien jaar met tbs en dwangverpleging.

De 45-jarige verdachte denkt dat de ritalin die hij snoof, leidde tot een geweldsuitbarsting. Hij vroeg om nader onderzoek, maar dat verzoek is eind vorig jaar afgewezen. 

Door: Nationale Zorggids