Normal_wietplant_wiet

Als er minder THC in cannabis zou zitten, zou het aantal pychoses flink teruggedrongen kunnen worden. Dit meent een Britse psychiater die de invloed van sterke cannabis op psychoses onderzocht. Ze zag dat cannabis met veel THC het risico op een psychose flink vergroot onder mensen die hiervoor aanleg hebben. Dit meldt EenVandaag. 

In Nederland wordt wiet verkocht dat flink wat THC bevat en maar weinig CBD. “Eigenlijk zijn de buitenlandse producten misschien wel iets minder gevaarlijk voor mensen met een kans op psychose dan de Nederlandse wiet en hasj”, zegt Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg, tegen EenVandaag.

Aanleg voor psychoses

Trimbos-instituut benadrukt dat het gebruik van sterke cannabis niet per se een directe aanleiding is voor psychoses, maar dat het een psychose wel kan triggeren. Gebruikers met aanleg hiervoor lopen een verhoogd risico. Trimbos en hoogleraar Van den Brink denken echter niet dat het aantal psychoses teruggedrongen kan worden door de verkoop van cannabis met veel THC tegen te gaan.

Door: Nationale Zorggids