Normal_studentenkamer__studentenhuis__student__hbo__wo__huurprijs

Het ontvangen van huurtoeslag moet mogelijk blijven wanneer iemand via beschermd wonen in een zelfstandige woning verblijft. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag in een zaak waarbij daklozen in zo’n beschermde woonvoorziening hun ontvangen huurtoeslag moesten terugbetalen. Volgens de rechter moet de Belastingdienst huurtoeslag blijven verstrekken aan mensen die beschermd wonen. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

De Belastingdienst kwam tot de terugvordering van huurtoeslag op basis van de uitsluitingsgrond ‘naar zijn aard slechts van korte duur’. Hierdoor mag huurtoeslag teruggevorderd worden wanneer iemand slechts korte tijd ergens verblijft. Dit is in de wet opgenomen om te voorkomen dat mensen een vakantiewoning gaan huren om huurtoeslag te ontvangen. Het zou volgens de Haagse rechter niet moeten gelden voor mensen die beschermd wonen in een zelfstandige setting.

Huurovereenkomst

De uitspraak gaat over de specifieke betrokkenen, zeven daklozen die hun ontvangen huurtoeslag moeten terugbetalen, en geldt niet voor iedereen die beschermd woont. De daklozen vallen volgens de rechter onder de regels voor huurtoeslag door hun huurcontract met Stichting PerspeKtief, die de woonvoorziening beheert. Zo is er een contract, hebben de betrokkenen zelfstandige wooneenheden, zijn er geen zorgkosten bij de maandelijkse huur inbegrepen en is het hun hoofdverblijf.

In beroep

De Belastingdienst moet nu opnieuw kijken naar de bezwaren van de daklozen en of van terugvordering nog sprake is. Een woordvoerder laat weten dat de uitspraak van de rechtbank bestudeerd wordt. Of de Belastingdienst in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank is nog onduidelijk.

Door: Nationale Zorggids