Normal_depressie_alleen_vrouw

Mensen met een alcoholverslaving of een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico om slachtoffer te worden van fysiek, seksueel en psychisch geweld. Mensen met een depressieve stoornis of angststoornis zijn kwetsbaar voor psychisch geweld. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Trimbos-instituut en GGZinGeest naar het verhoogde risico op toekomstig slachtofferschap, ook wel victimisatie genoemd. Gezien de grote impact van geweld op slachtoffers is het belangrijk dat preventieve interventies worden ontwikkeld om victimisatie in deze risicogroepen te voorkomen, stellen de onderzoekers.

Belangrijke voorspeller

Er werden twaalf veelvoorkomende psychische aandoeningen onderzocht. Ook werden vier vormen van jeugdtrauma gemeten. Mensen met een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico op victimisatie in de volwassenheid. Dit blijkt te gelden voor alle typen van jeugdtrauma: fysieke mishandeling, seksuele mishandeling, psychische mishandeling en pesten. Deze ervaringen waren bovendien voorspellend voor zowel fysiek/seksueel geweld als psychisch geweld in de volwassenheid.

Door: Nationale Zorggids