Normal_hersenscan534

De Hersenstichting kent 555.000 euro toe aan alzheimeronderzoek van professor Helmut Kessels, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn nieuwe studie gaat hij onderzoeken hoe het natuurlijke beschermingsmechanisme van de hersenen tegen alzheimer geactiveerd kan worden in een actief lerend brein. De toekenning komt uit het Fonds Bomers Marres (370.000 euro) en het Van der Meulen – Van Son Fonds (185.000 euro). Twee fondsen die speciaal zijn opgericht vanuit nalatenschap om alzheimeronderzoek te financieren. Dit meldt de Hersenstichting. 

“Het beta-amyloïd eiwit is belangrijk voor het ontstaan van de ziekte van alzheimer. Ophopingen van beta-amyloïd veroorzaken hersenschade en geheugenproblemen. Dit komt omdat het de connecties tussen zenuwcellen, de synapsen, aantast. Mensen die actief blijven leren krijgen gemiddeld op latere leeftijd alzheimer-gerelateerde geheugenproblemen, ondanks de aanwezigheid van het beta-amyloïd”, zegt Helmut Kessels, projectleider van het onderzoek. Bij een actief lerend brein moet men denken aan hersenen die gestimuleerd worden om nieuwe dingen te leren, door bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren of door te puzzelen.

Eerder onderzoek van professor Kessels en zijn collega’s heeft aangetoond dat zenuwcellen door leerprocessen en activatie resistent kunnen worden tegen beta-amyloïd. In de nieuwe studie wordt onderzocht hoe dit beschermingsmechanisme geactiveerd kan worden in een actief lerend brein. “Wanneer we weten hoe dit proces precies werkt, kunnen we ook kijken hoe we het natuurlijke beschermingsmechanisme kunnen activeren bij mensen die in het beginstadium van alzheimer zitten”, zegt Kessels.

Belang van het onderzoek

“Er is op dit moment geen therapie beschikbaar die effectief de ziekte van alzheimer kan bestrijden”, zegt Koko Beers, woordvoerder van de Hersenstichting. “Om in de toekomst wel tot effectieve therapieën te kunnen komen, is het van essentieel belang dat we begrijpen hoe de ziekte van alzheimer wordt veroorzaakt en waarom de ene persoon gevoeliger is  voor het ontwikkelen van Alzheimer dan de ander. We financieren dit onderzoek omdat de onderzoekers kijken naar welke mechanismen en factoren een rol spelen bij het beschermen van het brein. In de toekomst kan deze kennis van belang zijn voor het ontwikkelen van therapieën die alzheimer kunnen uitstellen of vertragen.”

Door: Nationale Zorggids