Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Voor het eerst sinds jaren is het aantal euthanasiegevallen afgenomen. Vorig jaar kwamen 7 procent minder mensen te overlijden door euthanasie. Waarom dit is, is nog niet duidelijk. Echter, een mogelijke verklaring is de meer behoedzame houding van euthanasieartsen die vrezen voor strafrechtelijke vervolging. Dit melden Trouw en NOS. 

"Het is te vroeg om te zeggen dat zorgen overbodig zijn. Maar de impact van de onderzoeken is groot. Zowel voor de betreffende arts als de familie van de patiënten”, zegt bestuurder Steven Pleiter van de Levenseindekliniek hierover.

Maatschappelijke discussie

Maar niet alleen dat, ook de maatschappelijke discussie over euthanasie die momenteel plaatsvindt, kan een bijdrage hebben geleverd aan de daling. Waar artsen zich eerder onder druk lieten zetten om stiekeme euthanasie uit te voeren, willen ze dat niet zomaar meer bij bijvoorbeeld mensen met dementie. Het wordt een ethische kwestie als blijkt dat de persoon met dementie zelf niet meer weet of hij of zij dood wil. Een goede wilsverklaring is hierbij van groot belang, maar is nog lang niet altijd sluitend.

Minder euthanasie onder mensen met psychiatrische achtergrond

Ook euthanasie bij mensen met een psychiatrische achtergrond is een gevoelig punt. Er zijn artsen die dit uit principe niet doen, puur omdat ze niet 100 procent zeker weten of de patiënt is uitbehandeld en of de doodswens voortkomt uit de ziekte of de persoon zelf. Daarom was er vorig jaar ook een flinke daling te zien in het aantal euthanasiegevallen onder mensen met ernstige psychiatrische problemen. 

Door: Nationale Zorggids