Normal_normal_lyme

Chronische Lymepatiënten ervaren een slechte kwaliteit van leven. Ongeveer 30 procent verkeert in dusdanige staat dat zelfdoding een overweging is. De Lymevereniging heeft voor het eerst een Nederlandse Lyme Monitor uitgebracht, waaruit blijkt dat vier procent van de chronische Lymepatiënten een maand voorafgaand aan de enquête vaak nadacht over zelfdoding, zeven procent deed dit regelmatig en negentien procent dacht hier af en toe aan. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De Lymevereniging reageert geschokt op de resultaten. “Dit is een kreet van wanhoop en eenzaamheid. Het laat zien hoe ernstig de problemen zijn”, aldus voorzitter Fred Verdult. De uitkomsten zijn reden voor de Lymevereniging om te pleiten voor een deltaplan om zo de situatie van tienduizenden zieken te verbeteren.

Veel van de ondervraagde patiënten heben last van ernstige vermoeidheid en pijn aan de gewrichten. Meer dan de helft komt het huis niet of nauwelijks uit. 90 procent spreekt van een zwaar leven, 60 procent zegt eenzaam te zijn en patiënten zijn bovendien niet te spreken over de zorg. Veel mensen met chronische Lyme voelen zich niet serieus genomen en zelfs tegen mensen die met de ziekte kampen, wordt gezegd dat zij dit niet hebben.

Onlangs interviewden we tekenradar.nl en andere experts op het gebied van Lyme over deze ziekte en hoe die te voorkomen is.

Door: Nationale Zorggids