Normal_drugs

Dat staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en minister Ferdidand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid designerdrugs en een groep grondstoffen voor deze drugs willen verbieden is goed, maar het zal gebruik niet geheel tegengaan, stellen experts. Dit meldt Metro. 

Een drug die betaalbaar en beschikbaar is en ook nog eens een goed imago heeft, is een populaire drug. Xtc in Nederland is bijvoorbeeld betaalbaar, gemakkelijk te kopen en heeft een relatief goed imago. Door populaire designerdrugs te verbieden, zullen ze minder toegankelijk en aantrekkelijk zijn en dus minder snel gebruikt worden. Tenminste, dat is het plan van Blokhuis.

Onderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut heeft daar zo zijn twijfels bij. “Xtc is al jaren verboden maar het gebruik was nog nooit zo hoog als nu. Een verbod zal het gebruik dus in eerste instantie niet beïnvloeden”, zegt hij. Wat wel zo is: nu zijn designerdrugs nog makkelijk verkrijgbaar, on- en offline. Door een aanpassing in de Opiumwet wordt in ieder geval de beschikbaarheid aangetast en zal het aanbod van designerdrugs afnemen.

Drugs worden minder zuiver

Ook vergroot een verbod het risico op minder pure drugs. De drug 4-FA is sinds ongeveer twee jaar niet meer toegestaan in ons land. Het gebruik is afgenomen, maar mensen die nog steeds 4-FA willen, zullen een minder zuivere drug in handen krijgen. Waar het voorheen enkel 4-FA was zitten er nu schadelijke (en minder schadelijke) andere middelen in.

Advies en voorlichting

Als het aan het Trimbos-instituut ligt, moet voorlichting over risico’s van gebruik ervoor zorgen dat minder mensen behoefte hebben aan drugs. “Een mogelijk verbod op middelen kan zorgen voor een afname in de vraag. Dat moeten we flankeren met goed advies en goede informatie.”

Door: Nationale Zorggids