Normal_rss_entry-180409

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming noemt de berichten over de moord op een 72-jarige man in Lelystad "verontrustend". Volgens De Telegraaf is een voormalige en een huidige tbs-patiënt opgepakt in verband met de moord. Dit melden ANP en Telegraaf. 

"Ik begrijp heel goed dat dit vragen oproept. Het is belangrijk dat nu eerst goed wordt uitgezocht wat hier precies is gebeurd", schrijft hij aan de Kamer.

De bewindsman kan verder weinig zeggen over de zaak omdat het strafrechtelijke onderzoek in volle gang is. "Ik volg het op de voet en we zoeken tot op de bodem uit wat er is gebeurd. Dat is belangrijk voor de nabestaanden en voor de samenleving", twitterde Dekker.

De man werd zondag dood aangetroffen in zijn woning. De politie vermoedt dat hij in het weekend van 19 tot 21 april om het leven is gebracht. Twee mannen van 48 en 35 jaar uit Almere zitten vast in verband met betrokkenheid bij de moord. De oudste zou een oud-tbs'er zijn, de tweede zou een tbs'er zijn die met proefverlof was, aldus de krant.

Oud tbs’er Jan van K. was in 1997 al veroordeeld tot tbs. Daar zat hij 2003. Op een gegeven moment mocht hij op proefverlof en zocht hij contact met een neef om zijn vriendin te doden. Ze kwam gelukkig niet te overlijden, maar Van K. moest weer terug de cel in. In 2018 oordeelde een rechter op basis van adviezen van de reclassering en psychiater dat de man was uitbehandeld. Het Openbaar Ministerie vocht dit besluit niet aan, al waren officieren het er niet mee eens.

Door: ANP en Nationale Zorggids