Normal_justitie__rechtbank

Alex B. uit De Wijk is schuldig bevonden aan het oplichten van GGZ Drenthe. De aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) huurde de 52-jarige man in toen hij bij GGZ Drenthe uit dienst ging en voor zichzelf startte. Hij zou het inkoopproces makkelijker en goedkoper moeten maken, maar lichtte vervolgens de boel op. De rechtbank van Amsterdam legde de man een werkstraf van 240 op en zes maanden celstraf voorwaardelijk. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Naast Alex B. is er nog een verdachte, de 61-jarige Jaap V. uit Leusden. Echter kan deze man momenteel niet berecht worden omdat hij dementerend is. Eerst moet een deskundige onderzoek naar de verstandelijke vermogens van de verdachte plaatsvinden. Jaap V. zou smeergeld hebben aangenomen van Alex B. en zou valse declaraties hebben goedgekeurd. De twee werkten enige jaren samen bij GGZ Drenthe en daardoor wordt vermoed dat beide mannen opzettelijk gingen samenwerken om geld te incasseren van GGZ Drenthe, onderdeel van Stichting Espria.

Smeergeld

Alex B. zou Jaap V. bijna 350.000 euro aan smeergeld hebben betaald. Vervolgens kreeg B. opdrachten aangeboden waar hij flink geld aan kon verdienen. Daar factureerde hij volgens de rechter veel te veel uren voor. Daarom moet Alex B. 100.000 euro aan schadevergoeding betalen, bovenop het terugvorderen van 500.000 euro wat ‘wederrechtelijk verkregen’ is door de 52-jarige man uit De Wijk.

Reactie advocaat

De advocaat van Alex B. laat weten dat voorstellen van de man tientallen keren zijn goedgekeurd door een financieel controleur van GGZ Drenthe. De zorginstelling zou bovendien vrijwillig hebben gekozen voor het aanstellen van de man, die voorheen al bij de organisatie in loondienst werkte. Er zijn volgens advocaat Carlijn van Dijk in het werk van Alex B. nooit problemen geconstateerd.

Door: Nationale Zorggids