Normal_normal_geld__portemonnee__fraude

De man die schuldig is bevonden aan het oplichten van GGZ Drenthe, legde al zijn plannen vast in een Excel-bestand dat het Dagblad van het Noorden onder ogen kreeg. Uit dit bestand, opgesteld in 2008, is nauwkeurig zijn geheime boekhouding vastgelegd. Alex B., de man die door GGZ Drenthe werd ingeschakeld om het inkoopproces makkelijker en goedkoper te maken, heeft een celstraf van zes maanden voorwaardelijk gekregen en een werkstraf van 240 uur. Jaap V., inkoopdirecteur bij Espria, is nog niet veroordeeld omdat eerst duidelijk moet worden of de man aan dementie lijdt. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Het plan was om in twee jaar tijd een bedrag van 576.500 euro afhandig te maken van GGZ Drenthe en dit onderling te verdelen. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat B. 500.000 euro wat ‘wederrechtelijk verkregen’ is terugbetaalt. Omdat GGZ Drenthe jarenlang te veel uren uitbetaalde, moet B. hen een schadevergoeding betalen van 100.00 euro. Al zegt de man dat Espria er financieel niet op achteruit is gegaan is de zorgorganisatie zelf het daar niet mee eens.

“We hebben te hoge facturen betaald. Als we hadden geweten van dit plannetje, was er nooit een contract getekend. Dit was geen normale, zakelijke overeenkomst, maar omkoping”, zegt de advocaat van de organisatie, waar GGZ Drenthe onderdeel van is.

Door: Nationale Zorggids