Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Vandaag staat de raad van bestuur van ggz-instelling GGzE voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de zorginstelling ervan dood door schuld op haar geweten te hebben en eist een boete van 25.000 euro en een schadevergoeding van 50.000 euro voor de nabestaanden van een cliënte. Vandaag beslist de rechtbank of de Eindhovense ggz-instelling inderdaad verantwoordelijk gehouden moet worden voor de dood van een 29-jarige vrouw in 2013. Dit meldt RTL Nieuws. 

Volgens het OM werden dusdanige fouten gemaakt dat het aan de instelling te wijten is dat in 2013 een 29-jarige cliënte overleed. De vrouw kreeg een antipsychoticum waarvoor ze overgevoelig was. Daardoor kreeg ze een hartspierontsteking en overleed.

De zorg voor de vrouw werd overgelaten aan een arts in opleiding, omdat de psychiater vakantie had. Door personeelsgebrek was er geen andere direct leidinggevende beschikbaar. De organisatie piket signalen van een te hoge werkdruk niet op, stelde het OM al in maart. Er zou bovendien te weinig en onduidelijk zijn gecommuniceerd en niet gewerkt zijn volgens de richtlijnen, mede door hoge werkdruk. 

Door: Nationale Zorggids