Normal_pillen_medicijnen_pijnstillers

Verslavingsartsen zien een duidelijke toename van het aantal mensen dat verslaafd  is aan oxycodon. Een paar jaar geleden kwam er af en toe een oxyodonverslaafde hun kliniek binnenlopen, maar tegenwoordig gaat het om enkele tientallen per maand. Dit meldt RTL Nieuws die hier zelf onderzoek naar deed. 

Verslavingsarts Thomas Knuijver heeft in zijn kliniek verscheidene verslavingen aan nieuwe soorten drugs voorbij zien komen, “maar dit gaat daar ver aan voorbij”, zegt hij over het toenemende aantal oxycodonverslaafden.

Voorschrijfgedrag huisartsen en specialisten

De toename is deels toe te schrijven aan het gemak waarmee huisartsen en specialisten de pijnmedicatie voorschrijven. Het is een goede pijnstiller dat het leven van mensen met flinke pijn makkelijker maakt, maar de opioïde gaat gepaard met flink wat verslavingsbijwerkingen. Het is niet zonder reden dat de pillen worden vergeleken met heroïne.

Verslaafden kunnen zich moeilijk als verslaafde zien, omdat het middel via de legale weg verkrijgbaar is. Het is bovendien lastig om ze van hun verslaving af te helpen, omdat zij ook pijnklachten hebben waarvoor ze deze medicatie nodig hebben. De verslavingszorg heeft nog geen eenduidige behandeling kunnen ontwikkelen voor deze doelgroep. 

Door: Nationale Zorggids