Foto: Nico Kroon

In 'Beau en de Veteranen' gaan zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen de zwaarste strijd aan van hun leven. Met zichzelf. Ze hebben de Nederlandse vlag gediend tijdens missies in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan, Libanon of Bosnië en hebben daar een post traumatische stressstoornis aan overgehouden. Die PTSS maakt hun leven tot een voortdurend gevecht. Samen met een team van specialisten neemt Beau de veteranen mee op een wandeltocht in Noorwegen. Tijdens de wandeling door de ruige natuur proberen ze via verschillende therapeutische sessies meer inzicht te krijgen in hun trauma en hoe ze beter kunnen omgaan met de symptomen van hun PTSS. Na afloop van de reis volgt Beau de veteranen nog 9 maanden. Dit meldt RTL. 

Veteranen zijn oud-militairen die op missie zijn geweest in het buitenland. Van de 113.750 veteranen die Nederland op dit moment heeft, kampt ongeveer 5 procent met PTSS: posttraumatische stressstoornis. PTSS kan ontstaan nadat een persoon is blootgesteld aan een feitelijke of dreigende dood, een ernstige verwonding, seksueel geweld of enkele andere potentieel traumatische gebeurtenissen. PTSS kenmerkt zich door symptomen op elk van de volgende vier gebieden: herbeleven, vermijden, negatieve gedachten en stemmingen, prikkelbaarheid.

Begrip voor veteranen

Van Erven Dorens: "Ik ben heel trots op ‘mijn’ veteranen. Ze zijn diep gegaan en hebben alles laten zien. De emoties lopen hoog op. Ook voor de kijker is het zware kost. Voor het eerst in mijn leven heb ik een idee van wat onze militairen daar tijdens missies in het buitenland hebben meegemaakt. Ik hoop dat het programma bijdraagt aan het begrip voor veteranen met PTSS en veteranen in het algemeen."

‘Beau en de Veteranen’ is vanaf dinsdag 28 mei om 20:30 te zien op RTL4

Door: Nationale Zorggids
Foto: 
Nico Kroon