Normal_rss_entry-183593

Michael P., veroordeeld voor het verkrachten en doden van Anne Faber, zegt dat hij zichzelf van het leven zal beroven als zijn straf zo hoog blijft als vorig jaar door de rechtbank bepaald. Dat heeft hij dinsdag te kennen gegeven aan het gerechtshof in Arnhem.

Volgens zijn eigen berekening zou P., nu 29 jaar oud, op zijn vroegst op zijn 67ste levensjaar kans maken weer buiten te komen. “Als dat zo blijft, maak ik er een eind aan”, aldus P. Hij gaf aan dat hij erover heeft nagedacht hoe hij dat zou moeten doen en aan de benodigde pillen kan komen. P. vindt 18 tot 20 jaar cel en tbs een passender straf. Het vertrouwen in de rechtspraak heeft hij verloren. P. denkt dat zijn straf al vaststaat.

De zelfmoordgedachte van P. kwam aan de orde tijdens de bespreking van zijn persoonlijke omstandigheden. Uit nadere onderzoeken is gebleken dat hij geen seksuele stoornis heeft. Eerder konden de gedragskundigen daarover geen conclusies op tafel leggen. Het gevaar voor herhaling is onverminderd groot, aldus de deskundigen, zowel ten aanzien van verkrachting als het plegen van een levensdelict.

P. maakt bij vlagen een geladen indruk, zeker als het Openbaar Ministerie hem vragen stelt. Zijn bejegening van de advocaat-generaal, de aanklager in hoger beroep, was zeer geagiteerd.

Door: ANP