Normal_kaars__lichtje__lampje

De zeventienjarige Noa Pothoven is op zondag 2 juni overleden. Jarenlang vocht ze tegen haar depressies, anorexia en posttraumatische stressstoornis als gevolg van aanranding en verkrachting. Vier dagen geleden liet ze in een Instagrampost weten niet langer dan tien dagen te leven te hebben. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

“Ik ben nu een tijdje gestopt met eten en drinken, en na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt”, schreef Noa vier dagen geleden op haar Instagram, waar ze ruim 6.500 volgers had.

Op diezelfde plek uitte ze haar ongenoegen over de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Op 28 april schreef Noa dat ze zou opgenomen worden en intensieve traumabehandeling krijgen, maar de wachttijden waren zo lang dat ze daar pas in juli mee kon starten.

Winnen of leren

Toen ze zestien jaar was schreef Noa haar biografie ‘Winnen of leren’ waarin ze uitlegt hoe haar leed was ontstaan, wat haar jaren geleden is overkomen en hoe ze probeerde te overleven. Het overleven werd steeds lastiger en Noa vroeg – zonder haar naasten daarvan op de hoogte te stellen – bij de Levenseindekliniek of ze in aanmerking kwam voor euthanasie. Ze leed uitzichtloos en ondraaglijk, maar de kliniek vond haar te jong. “Ze vinden dat ik de traumabehandeling moet afronden en dat mijn hersenen eerst volgroeid moeten zijn. Dat duurt tot je 21ste”, vertelde de tiener begin december aan de Gelderlander. Voor haar was echter duidelijk dat ze was uitbehandeld. Noa’s overlijden werd zondag meteen bekendgemaakt door haar zus.

Door: Nationale Zorggids