Normal_maxima

Koningin Máxima opent, als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, op dinsdagmiddag 2 juli 2019 Coding College Codam in Amsterdam. De school biedt een driejarige, kosteloze programmeeropleiding aan. Ook studenten met adhd of autisme, die uitvielen in het reguliere onderwijssysteem, zijn van harte welkom. Dit melden Rijksvoorlichtingsdienst en de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

De missie van Codam is het ontwikkelen van getalenteerde jonge mensen tot vakbekwame digitale professionals en programmeerexperts die kunnen omgaan met de uitdagingen van de toekomst. Anders dan de meeste scholen, werkt Codam niet met docenten, lesroosters of tijdschema’s. De studenten leren via een projectmatig lesprogramma over alle aspecten van computer science en programmeren. De studenten beoordelen elkaars werk, wat samenwerking en discussies stimuleert.
 
Coding College Codam startte in januari met honderd studenten en stelt zich ten doel binnen drie jaar vijfhonderd studenten te hebben, waarvan de helft vrouw. Volgens Cathérine Madinier, hoofd educatie van Codam, bevinden zich onder de Codam-studenten opvallend veel hoogbegaafde studenten, studenten met adhd en studenten met autisme die uitvielen in het reguliere onderwijssysteem. Zij zegt tegen de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) dat veel jongeren met autisme tot bloei komen op Codam. “Doordat dit een veilige omgeving voor ze is stellen ze zichzelf vaak langzaam maar zeker open voor anderen en beginnen ze steeds meer te communiceren.” 
 
Koningin Máxima verricht de officiële opening van de programmeerschool, in aanwezigheid van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vervolgens krijgt Koningin Máxima een rondleiding door het gebouw en spreekt met studenten en medewerkers over hun ervaringen bij Codam. De nadruk ligt hierbij op de lesmethode, het curriculum en op het belang van een inclusieve en diverse community.
 
Door: Nationale Zorggids