Normal_mind_young_studio_met_logo_foto_mind

Vier jongeren die zelf te maken hebben (gehad) met psychische problemen hebben onlangs het online platform MIND Young Studio gelanceerd om andere jongeren te helpen om te gaan met hun psychische problemen en het taboe hierop te doorbreken. De jongeren, die zelf ervaring hebben met onder meer depressie, angst en burn-out, publiceren series op Youtube en Instagram om jongeren bijvoorbeeld te vertellen wat er nu écht waar is over psychische klachten. Dit meldt MIND.

Romy (18) heeft onder meer ervaring met pesten, burn-out, depressie en faalangst. Zij werkte dit jaar mee aan de campagne Hey, het is oké van het ministerie van VWS en is voor haar problemen opgenomen geweest in een kliniek. Eva (21) heeft ervaring met eetstoornisproblematiek, depressie en zelfbeschadiging. Ook zij is meerdere keren opgenomen geweest in een kliniek. Nynke (19) vertelde in april tijdens de #openup-week van MIND en 3FM voor het eerst in het openbaar over haar angst- en depressieklachten. Zij is actief in de paardenwereld en heeft een grote schare jonge volgers die erg tegen haar opkijken en niet wisten dat zij met deze klachten worstelde. Jesse (17) heeft van dichtbij meegemaakt wat psychische klachten met je omgeving kunnen doen en wat dit voor effect op hemzelf heeft gehad. Met zijn vieren weten ze op creatieve en open wijze andere jongeren aan de MIND Young Studio te binden en hen te motiveren vooral te praten over hun psychische problemen, en hulp en informatie te zoeken. 
 

VU Amsterdam onderzoekt effectiviteit MIND Young Studio

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam gaan de komende tijd onderzoeken of de MIND Young Studio inderdaad jongeren op de juiste manier en via de juiste kanalen bereikt. Middels gesprekken met jongeren wordt een beeld gevormd van de impact van de video’s op jongeren. 
 
MIND vindt het belangrijk om psychische problemen bij jongeren zo snel mogelijk te signaleren en hulp en informatie te bieden, zodat klachten niet hoeven te verergeren en jongeren in de ggz terechtkomen. Dit doet zij niet alleen via de MIND Young Studio, maar ook onder meer met de MIND Young Academy (in samenwerking met Diversion), dat bestaat uit lessen op scholen over psychische problematiek: www.mindyoungacademy.nl. 
 
Door: Nationale Zorggids