Normal_zout

Een student aan de hogeschool Saxion heeft naar eigen zeggen een effectieve behandelmethode tegen psoriasis ontwikkeld. Hij deed twee jaar onderzoek naar de huidziekte die hij zelf ook heeft en dit resulteerde in een badkuip met een recyclebare zoutoplossing. Hiermee kunnen de soms heftige uitbarstingen van de ziekte onderdrukt worden. Dit meldt De Stentor.

Uit cijfers van CBS blijkt dat het aantal mensen met psoriasis gestaag toeneemt sinds 2011. Inmiddels lijden meer dan 450.000 mensen aan de chronische huidaandoening, die zorgt voor rode plekken, huidschilfers, jeuk en pijn. Sommige mensen hebben weinig last, andere mensen ervaren een enorme verslechtering van hun kwaliteit van leven door deze klachten. Daarnaast kan de zichtbaarheid van de aandoening een psychische belasting geven.
 
“Behandelmethodes voor psoriasis zijn er genoeg. Maar de meeste daarvan zijn duur, tijdrovend en maatschappelijk onverantwoord”, aldus de student in De Stentor. Zoals bijvoorbeeld kuren aan de Dode Zee. De hoge zoutconcentratie zorgt ervoor dat de oude huid verdwijnt. Zo’n kuur moet echter regelmatig worden herhaald om effectief te zijn.
 
De Enschedese student bedacht daarom een zoutoplossing in een badkuip. “Eigenlijk de Dode Zee in je eigen huis.” Patiënten kunnen gewoon in hun eigen huis behandeld worden en houden de ziekte ook op die manier makkelijker onder controle. De bijbehorende zoutoplossing is relatief duur, maar daar heeft de student ook iets op gevonden: in het prototype zit een cilinder die de zoutoplossing kan hergebruiken. 
 
Nu is hij druk bezig om zijn product op de markt te brengen. Hij heeft daarvoor een bedrijf opgericht en is in gesprek met zorgverzekeraars. “Iedereen is enthousiast, noemt het kansrijk.”
 
Door: Nationale Zorggids