Normal_geld__portemonnee__fraude

Alex B. uit De Wijk (roepnaam: Leo) heeft 12 maanden cel gekregen waarvan drie maanden voorwaardelijk voor het oplichten van GGZ Drenthe. De aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) huurde de 52-jarige man in toen hij bij GGZ Drenthe uit dienst ging en voor zichzelf startte. Hij zou het inkoopproces makkelijker en goedkoper moeten maken, maar lichtte vervolgens de boel op. Dit meldt De Stentor.

De straf valt hoger uit dan de eis van een maand geleden door het Openbaar Ministerie. Die vroeg om een werkstraf van 240 uren en zes maanden celstraf voorwaardelijk. Daarnaast wilde het OM een half miljoen euro ‘wederrechtelijk verkregen voordeel’ terug en zou B. GGZ Drenthe 100.000 euro aan schadevergoeding moeten betalen vanwege te veel gefactureerde uren. De Amsterdamse rechtbank kende dit echter niet toe. De zorginstellingen kunnen hun vordering nog wel via de burgerrechter proberen te bewerkstelligen.
 
Naast Alex B. is er nog een verdachte, de 61-jarige Jaap V. uit Leusden. Deze kan echter momenteel niet berecht worden omdat hij dementerend is. Eerst moet een deskundige onderzoek naar de verstandelijke vermogens van de verdachte plaatsvinden. Jaap V. zou smeergeld hebben aangenomen van Alex B. en zou valse declaraties hebben goedgekeurd. De twee werkten enige jaren samen bij GGZ Drenthe en daardoor wordt vermoed dat beide mannen opzettelijk gingen samenwerken om geld te incasseren van GGZ Drenthe, onderdeel van Stichting Espria.
 
Door: Nationale Zorggids