Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

De sterkte van xtc-pillen op de illegale markt is vorig jaar verder toegenomen, een trend die al enige jaren speelt. In 2018 bevatte 17 procent van de aangeleverde samples meer dan 200 milligram MDMA. In 2014 was dit slechts 3 procent. De hoogste concentratie MDMA die werd aangetroffen was 296 milligram MDMA. Hoe meer van deze stof aanwezig is in de pil, hoe groter de risico’s tijdens en na het gebruik zijn. Dit meldt Trimbos Instituut.

De resultaten blijken uit onderzoek van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), die met 31 testlocaties en in samenwerking met instellingen voor verslavingszorg onderzoek doet naar illegale drugs. Hierdoor krijgen zij inzicht in de drugs die momenteel op de illegale markt verkrijgbaar is, welke gezondheidsrisico’s daaraan kleven en hoe men gebruikers en hulpverleners kan voorlichten. Het gesprek wordt met gebruikers aangegaan in een kantoorsetting.

Gemiddeld 171 milligram MDMA in xtc-pillen

Zo’n 13.500 bezoekers lieten in 2018 12.634 drugssamples onderzoeken. In ongeveer 60 procent van de gevallen ging het om xtc en MDMA. Door het testen van de drugs bleek dat de gemiddelde concentratie MDMA in xtc toenam naar 171 milligram. Het percentage met pillen met een lagere dosering (minder dan 150 milligram) ging juist naar beneden. Hieruit concludeert DIMS dat er voornamelijk xtc-pillen met een hoge dosering op de markt zijn. Voor het gewenste effect van de drugs is een concentratie van niet meer dan 80 tot 100 milligram MDMA nodig.

Door: Nationale Zorggids