Normal_pillen_medicatie_medicijnen

De Britse geneesmiddelenfabrikant Essential Pharma die onlangs het medicijn Priadel kocht en daarvan vrijwel meteen de prijs ophoogde, moet zich van Nederlandse farmaceuten verantwoorden. Zij vinden het niet meer dan logisch dat het uitlegt waarom het medicijn voor mensen met een depressie over bipolaire stoornis ineens drie keer zo duur is. Het Britse bedrijf flikte dit eerder ook al toen het de prijs van een soortgelijk middel ook verhoogde vlak na aankoop van de productierechten. Dit meldt NOS. 

Sinds deze week kosten honderd tabletten niet meer 5,75 euro, maar 15,78 euro. Dit is de maximale toegestane prijsverhoging binnen de Wet geneesmiddelenprijzen. Naar verwachting moeten gebruikers nu maandelijks 11 euro betalen voor de eigen bijdrage.

“Het betreft hier een kwetsbare groep waarvan velen als gevolg van hun aandoening zijn aangewezen op een uitkering op bijstandsniveau, die bovendien bovengemiddeld zorgkosten moeten maken”, schreven ongeruste patiëntenverenigingen eerder deze week.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, die Nederlandse geneesmiddelenbedrijven representeert, vindt het niet meer dan logisch dat Essential Pharma met een uitleg komt. “Daarbij is het uitgangspunt dat geneesmiddelenbedrijven een maatschappelijke rol hebben en mede verantwoordelijkheid dragen voor blijvende toegankelijkheid en betaalbaarheid van medicijnen.”

Door: Nationale Zorggids