Logo_lentis_logo_ggz

Aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) Lentis in Groningen gaat een extern team inzetten om de tekortkomingen te verminderen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateerde onlangs dat de patiëntveiligheid niet gewaarborgd wordt en dat de dossiervoering niet op orde is. Omdat Lentis inziet dit niet zelf binnen de gestelde tijd voor elkaar te kunnen krijgen, worden voor een looptijd van twee jaar psychiaters en gespecialiseerde verpleegkundigen uit een commerciële maatschap ingezet. Dit meldt RTV Noord.

In de kliniek wordt voornamelijk kortdurende zorg geboden aan cliënten met ernstige psychische klachten. Er is plek voor 36 personen, die 24 uur per dag in de kliniek verzorgd kunnen worden. De inspectie merkte op dat nieuwe cliënten niet altijd lichamelijk onderzocht worden, terwijl bij zo’n onderzoek nieuwe hulpvragen omhoog kunnen komen. Ook is de dossiervoering niet op orde, waardoor de behandeling niet goed te volgen is.

Dwangsom

Interim bestuurder Tom Kuipers spreekt van een adempauze van twee jaar. “We vliegen een team in van deskundigen die helpen om de complexe zorg in de kliniek draaiende te houden.” Hij stelt dat er al veel verbeteringen zijn doorgevoerd na de kritiek van de IGJ, maar dat zij er nog niet helemaal zijn. De inspectie kan de kliniek van Lentis een dwangsom opleggen. Daarover wordt deze week besloten.

Door: Nationale Zorggids