Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Het gebruik van lachgas gaat in bepaalde gebieden in Utrecht verboden worden. De gemeente wil een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) inzetten om lachgas te verbieden, zoals nu ook al met alcohol gedaan wordt. Gebruikers van het gas leveren overlast op voor de buurt en overal op straat liggen lege patronen. Het plan is om vanaf 1 oktober bepaalde gebieden een verbod op te leggen. Dit meldt NRC.

De gemeenteraad van Utrecht wil het verbod per 1 oktober gaan invoeren, om zo de overlast te verminderen. Het is hiermee de eerste stad in Nederland die zo’n verbod gaat inzetten. Horecagelegenheden en terrassen vallen buiten het verbod. De verkoop van het lachgas is ook niet verboden, maar verkopers zijn wel verantwoordelijk voor de veiligheid van het product.

Recreatief gebruik niet schadelijk

Lachgas is bekend van grote tanks waarmee ballonnen worden opgeblazen. Echter wordt het lachgas in de partyscene voornamelijk ingenomen via slagroompatronen. Deze worden in de horeca gebruikt in slagroomflessen. De lege patronen blijven vervolgens op straat liggen. Volgens het RIVM is het gebruik van lachgas niet schadelijk zolang het recreatief gebruikt wordt. Daaronder wordt verstaan niet vaker dan één keer per maand en minder dan tien patronen per keer. In de media komen steeds meer experts aan het woord die toch waarschuwen voor de gevaren van lachgas, wat als drugs omschreven kan worden.

Door: Nationale Zorggids