Normal_pillen_medicijnen_pijnstillers

Uit rondgang van NRC blijkt dat het aantal verslaafden aan zware pijnstillers is verdrievoudigd. Bij sommige verslavingsklinieken is het aantal verslaafden in zes jaar tijd gestegen van 92 naar bijna driehonderd. Alleen al dit jaar meldden 252 verslaafden zich bij een afkickkliniek. Dit meldt NRC. 

Ook zijn er steeds meer mensen die overdoseren met oxycodon. Het afgelopen jaar is dit aantal toegenomen met vijftig procent naar 424. Ter vergelijking: in 2009 ging het ‘slechts’ om 42 personen die een overdosis oxycodon namen of zichzelf ermee vergiftigden.

Artsen omschrijven de 'typische verslaafde' als een persoon tussen de dertig en vijftig jaar oud die kampt met pijnklachten. De meeste mensen die met zware pijnstillers beginnen, hebben niet eerder in hun leven harddrugs gebruikt. Dit maakt het meteen lastig voor deze mensen om zichzelf als verslaafde te zien. En voor ze het weten gaan ze online op zoek naar hun pillen, als hun arts het niet (meer) wil verstrekken.

Gespecialiseerde zorg

Als het aan verslavingsartsen ligt, komt er gespecialiseerde zorg voor mensen die pijnklachten hebben en kampen met een pijnstillerverslaving. Ook vinden zij dat er strenger gecontroleerd moet worden op herhaalrecepten. 

Door: Nationale Zorggids