Normal_festival__confetti__buiten__handjes_in_de_lucht

Hulpverleners van het Rode Kruis zien regelmatig dat lachgas gebruikt wordt op festivals. Daarom start de hulporganisatie met het geven van tips om de risico’s van het gebruik van lachgas en andere drugs te beperken. Het Rode Kruis wil dat feestvierders zich bewust zijn van de risico’s om te voorkomen dat zij op de EHBO-post belanden. Dit meldt Rode Kruis. 

“Op onze posten zien we soms mensen die lachgas in combinatie met alcohol hebben gebruikt”, zegt Lars van Driel, EHBO-instructeur van het Rode Kruis. “Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee. Alcohol en lachgas werken verdovend, waardoor de ademprikkel minder wordt. Dat kan in sommige gevallen leiden tot zuurstoftekort.”

Bevriezing lippen of longen

Om te zorgen dat mensen zo min mogelijk risico lopen, is het belangrijk om lachgas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit te inhaleren. Dat kan namelijk leiden tot bevriezing van lippen of longen. Omdat je out kunt gaan door het gebruik van lachgas, is het daarnaast belangrijk om te gaan zitten. Verder is het verstandig om een teug lachgas af te wisselen met een teug zuurstof. Stop direct met gebruik bij klachten als tintelingen of een verdoofd gevoel in ledematen. De na-effecten kunnen lang aanhouden, neem daarom geen deel aan het verkeer. Zeker niet tijdens, maar ook niet in de uren na gebruik.

Veilig feesten

 

Via de website en de social media-kanalen verspreidt het Rode Kruis de hulporganisatie tips om de risico’s van alcohol- en drugsgebruik te beperken en veilig het festivalseizoen door te komen. Belangrijk is bijvoorbeeld om te weten hoe je herkent wanneer het mis gaat met iemand die drank of drugs heeft gebruikt. Ook geeft de hulporganisatie tips om problemen als uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Door: Nationale Zorggids