Normal_visolie

Het aantal landgenoten dat kampt met depressie neemt jaarlijks sterk toe. In Nederland hebben maar liefst 800.000 inwoners last van een depressie. Voor deze grote bevolkingsgroep is er nu blijkbaar toch goed nieuws. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat visolie met het vetzuur EPA als belangrijkste bestanddeel de werking van antidepressiva versterkt. 

Meer vis eten

Onderzoekers ontdekten ook dat in landen waar meer vis wordt gegeten, zoals in het mediterrane dieet, minder depressies voorkomen. Het mediterrane dieet wordt nu al jaren aanzien als het beste dieet ter wereld en is afkomstig uit landen zoals Spanje, Italië en Portugal. Vis eten doet veel meer dan depressies voorkomen. Omega 3 visolie uit vette vis doet ons langer leven, meer opgeslagen vet verbranden en sneller afvallen. Het helpt tegelijk tegen dementie, aderverkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, teveel ongezonde LDL- cholesterol en reuma. Het zou zelfs de ontwikkeling van sommige soorten kanker kunnen vertragen.

Stemmingsstoornis

Depressie is een zogenaamde stemmingsstoornis. Men spreekt van een depressie als je dagelijks en dit gedurende tenminste twee weken in een sombere stemming bent, een verminderde interesse of plezier hebt in alle activiteiten, ook diegenen die je vroeger het liefste deed. Je raakt ook vlug geïrriteerd, kent plotse stemmingswisselingen, eet weinig of niet en raakt moeilijk in slaap.

Eet meer vette vis

Onze hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vet, vooral vetzuren. Nu blijkt dat uitsluitend omega 3 vetzuren met EPA de werking van antidepressiva versterkt. Dat is alleen het geval als je deze vetzuren samen slikt met antidepressiva. EPA is ook in relatief grote hoeveelheden aanwezig in vette vis en vooral in wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, makreel, sardienen, sprot, haring en in ansjovis. Het eten van vette vis in combinatie met antidepressiva helpt niet bij iedereen tegen depressie. EPA vertraagt de ontwikkeling van allerlei ontstekingen. Hoe meer ontstekingen depressieve patiënten vertonen hoe beter ze reageren op EPA.

Voedingssupplementen met Omega 3 vetzuren en EPA

Het gebruik van voedingssupplementen met omega 3 vetzuren en EPA zorgen voor eerder onschuldige bijwerkingen zoals een visachtige smaak, maag- en darmklachten en in beperkte mate ook in een verhoogt bloedingsrisico.

Voeding rijk aan omega 3- vetzuren en EPA

Als je veel voeding eet rijk aan omega 3- vetzuren met EPA krijg je hetzelfde effect als met het slikken van voedingssupplementen. Naast vette vis vinden we deze vetzuren ook in alle plantaardige oliën, in lijnzaad, groene bladgroenten en in schaal- en scheldieren zoals mosselen, oesters, krab en garnalen.