Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Het aantal verstrekkingen en gebruikers van de zware pijnstiller oxycodon is in de eerste zeven maanden van dit jaar afgenomen. Uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), opgevraagd door Volkskrant, blijkt dat het aantal gebruikers van verslavende pijnstillers tussen 2008 en 2017 vervijfvoudigde naar 500.000. Voor het eerst sinds tijden lijkt het gebruik nu toch af te nemen. Dit meldt Radar. 

Sinds vorig jaar komt het problematisch gebruik van oxycodon en andere opioïden regelmatig in het nieuws. Hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan denkt dat de aandacht voor de gevaren heeft bijgedragen aan de afname van het aantal gebruikers.

Doden door pijnstillers

Het aantal doden in Nederland door het gebruik van zware pijnstillers is flink toegenomen. In 2017 waren er 220 doden, een stijging van bijna 50 procent sinds 2013. Zware pijnstillers zoals oxycodon zijn gevaarlijk, stelt Dahan. "Zo kan een te hoge dosis oxycodon de ademhaling vertragen, zelfs tot die helemaal stopt. Vooral in combinatie met alcohol en slaapmiddelen is oxycodon potentieel dodelijk." 

Door: Nationale Zorggids