Normal_kaars__lichtje__lampje

Viktor Staudt uit Etten-Leur is afgelopen weekend overleden. De man maakte zich na een eigen zelfmoordpoging hard voor anderen die nadachten over suïcide en hielp hen. De 50-jarige Staudt overleed volgens psychiater Bram Bakker aan de gevolgen van zelfdoding. Viktor Staudt verzorgde samen met Bakker vele lezingen aan hulpverleners over zelfmoordpreventie en was te gast in verschillende talkshows om over het onderwerp te praten. Dit meldt BN De Stem.

De man deed op 30-jarige leeftijd een zelfmoordpoging door voor de trein te springen. Hij overleefde dit en schreef later een boek hierover. Samen met zijn psychiater verzorgde hij hele lezingen aan zowel hulpverleners als gezinnen die iemand verloren door zelfdoding. Hij groeide uit tot een boegbeeld voor mensen die vechten met depressie en suïcidale gedachten.

‘Intens verdrietig’

113 Zelfmoordpreventie spreekt van een tragisch overlijden en stelt hulplijnen open voor mensen die willen praten over het overlijden van hun inspiratiebron voor hoop. Ook Bakker spreekt van een schok. “Het stemt me intens verdrietig, vooral omdat ik zeker weet dat hij dit einde eigenlijk niet wilde.” Hij vindt de situatie van zijn overlijden bedreigender dan het overlijden van een bekende Nederlander. “Viktor was een voorbeeld voor zoveel mensen. Dit zal een diepe impact hebben op de mensen die, net als hij, iedere dag strijden tegen dit soort gevoelens.”

Door: Nationale Zorggids