Normal_pillen_medicatie_medicijnen

Patiënten met Multiple Sclerose (MS) en Alzheimer kunnen mogelijk gebaat zijn bij het onderdrukken van bepaalde eiwitten. Onderzoekers uit Maastricht en Hasselt hebben aangetoond dat het onderdrukken van een bepaalde groep eiwitten beschadigd myeline kan herstellen, dat is een vettige stof dat de zenuwen omhult. Momenteel wordt de behandeling getest op muizen en begint een proef met Alzheimer-patiënten. Dit meldt New Scientist.

Bij MS wordt myeline aangetast door het eigen lichaam, waardoor de zenuw als het ware bloot komt te liggen en signalen minder goed worden ontvangen en verstuurd. Het onderdrukken van de groep eiwitten kan er voor zorgen dat het lichaam zelf meer myeline aanmaakt, waardoor de isolatielaag rondom de zenuw kan herstellen. Dit kan leiden tot minder klachten bij mensen met MS.

Middel tegen COPD

Voor patiënten met Alzheimer zou dezelfde behandeling kunnen werken om het geheugen te verbeteren. Uit het onderzoek bleek wel dat deze groep patiënten baat heeft bij een lagere dosering. De muizen die in het onderzoek werden gebruikt, kregen het middel roflumilast toegediend. Momenteel wordt dit middel gebruik bij COPD. Omdat het al op de markt is, wordt een proef gestart om mensen met een voorstadium van Alzheimer ook roflumilast te geven.

Hogere dosering met bijwerkingen

Echter is het zo dat MS-patiënten zo’n grote hoeveelheid roflumilast nodig hebben om effect te hebben, dat daar grote bijwerkingen mee gepaard kunnen gaan. De onderzoekers kijken daarom nu naar een andere manier om de groep eiwitten te onderdrukken. Waar roflumilast een grote groep eiwitten aanpakt, zou bij MS een kleine groep onderdrukte eiwitten even effectief kunnen zijn. “Ook deze tests met muizen waren positief voor geheugen en herstel van myeline zonder bijwerkingen”,  aldus neurowetenschapper Tim Vanmierlo, die betrokken was bij het onderzoek.

Verschillen in ernst

Nu de tests met muizen goede resultaten laten zien, zal voorzichtig gestart worden met onderzoek bij mensen met MS. De auto-immuunziekte ken verschillende varianten die in ernst verschillen. Voor mensen met aangetaste zenuwen die het lichaam zelf niet meer op kan lossen, gaan de klachten niet meer weg na een periode van verslechtering. Zij kunnen baat hebben bij de nieuwe behandeling, zolang de zenuwcellen nog gezond zijn. “Maar zenuwcellen die al afgestorven zijn, kun je er niet mee herstellen. Het stofje geneest MS dus niet”, zegt Vanmierlo.

Door: Nationale Zorggids