Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_obesitas_afvallen_gezond_fruit

Patiënten die roken, te veel zitten en een ongezonde leefstijl hebben, zouden daarvoor in het ziekenhuis kunnen worden behandeld. Dat is het plan van arts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland. Roken, alcohol en een ongezonde leefstijl kunnen negatieve gevolgen hebben op een behandeling of operatie. Hij wil patiënten daarom in het ziekenhuis laten afkicken, zoals nu al gebeurt in een verslavingskliniek. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Er worden momenteel gesprekken gevoerd met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en Medisch Centrum Leeuwarden. Ook zorgverzekeraars worden betrokken bij het plan, aangezien zij deze vorm van verslavingszorg mogelijk moeten vergoeden.

Professionele setting

Hoewel patiënten van hun huisarts regelmatig horen dat zij moeten stoppen met roken, te weinig beweging en alcoholgebruik, blijkt het in de praktijk lastig om hier iets aan te doen. Daarom is het verstandig om deze mensen in een professionele setting te helpen met afkicken. Er blijkt ook vanuit artsen en ziekenhuizen vraag te zijn naar dit soort zorg. Echter is het nog wachten op de zorgverzekeraars. “Daarvoor moet er met spoed een zogeheten DBC, Diagnose Behandel Combinatie, voor medisch specialistische leefstijlzorg komen”, aldus Van de Graaf.

‘Ga maar hardlopen’

Zelf kampte de arts ook met ongezonde gewoonten. Hij at ongezond en zat veel te veel op een dag. Toen hij bij de huisarts om hulp vroeg, werd hij weggestuurd met het advies om maar te gaan hardlopen. “Gelukkig heb ik het nu onder controle, maar dat heb ik alleen moeten doen.” Hij stelt dat verslaving aan ongezond eten en te weinig beweging net zo goed lastig zijn te doorbreken als verslaving aan drugs of alcohol.

Door: Nationale Zorggids