Logo_trimbos_logo

Steeds meer mensen die een avond uit gaan, nemen de drugs ketamine tot zich. Het Trimbos Instituut ziet dat gebruikers zich ook steeds vaker melden op de ehbo-post of in het ziekenhuis. Het gebruik steeg tussen 2009 en 2017 van 2,7 procent naar 8,2 procent. De drugs kunnen hallucinaties en een gevoel van verlamming teweegbrengen. Dit meldt NOS.

De stijging in het gebruik van ketamine blijkt uit de Monitor Drugsgebruik van het Trimbos Instituut. Uit een eerdere enquête onder jongeren en jongvolwassenen die uitgaan, bleek dat 17 procent ooit ketamine heeft gebruikt. In 2018 lag het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder dat de drug ooit heeft gebruikt op 1,2 procent. Dit aantal is te vergelijken met 2016, waardoor het gebruik van de drug stabiel en relatief laag is, volgens het onderzoeksinstituut.

Feesten en afterparty’s

Eerder werd ketamine vooral gebruikt door ervaren drugsgebruikers. “Maar het lijkt nu toegankelijker te worden in meerdere stromingen van het uitgaanscircuit”, aldus de onderzoekers. Ketamine zou volgens hen vooral op feesten en afterparty’s worden gebruikt. Ketamine kan voor hallucinaties zorgen en het gevoel geven van verlamming of een bijna-dood-ervaring. Op de lange termijn is ketamine schadelijk voor de nieren en de blaas.

Ziekenhuismedewerkers waarschuwen voor de gevaren van drugs, waar zij in de praktijk steeds vaker mee te maken hebben. Artsen stellen in het NRC dat de cijfers van drugsgerelateerde incidenten niet het complete beeld geven. Ambulancediensten en spoedeisende hulpposten delen veelal geen informatie hierover. Toch wordt het gebruik van drugs steeds gevaarlijker, als gekeken wordt naar het stijgende aantal incidenten. Drugsgebruikers moeten vaker van medische zorg voorzien worden in het ziekenhuis. Vooral ghb is een gevaarlijke drug. Dit wordt deels gemaakt met gootsteenontstopper en heeft een veel groter risico op overdosis als andere drugs.

Door: Nationale Zorggids