Normal_ggz_ouderenzorg_dwangbuis_bandenfixatie

Al anderhalf jaar lang ligt een 19-jarige anorexiapatiënte 24/7 vastgebonden aan bed, omdat ze volgens de ggz-instelling een gevaar voor zichzelf is. Haar voeten, polsen, schouders en middel zijn gefixeerd met een band. De enige manier waarop zij eten binnenkrijgt, is via sondevoeding. Dit meldt ZEMBLA die een filmpje van de vrouw ontving. 

Psychiater Peter Dijkshoorn laat desgewenst weten dat er meer meisjes met anorexia vastgebonden liggen. “Dat is niet menselijk”, zegt hij. Psycholoog Peer van der Helm concludeert dat het in dit specifieke geval gaat om een vastgelopen behandeling, waarbij behandelaars en patiënten eigenlijk het vertrouwen in elkaar opzeggen. Veel van de meiden bij wie de behandeling stukloopt, hebben naast anorexia ook andere psychiatrische aandoeningen. Een geschikte zorginstelling voor hen vinden blijkt moeilijk.

Ggz-instelling wil van patiënte af

De patiënte in kwestie zegt haar situatie te begrijpen. In het filmpje dat ze opstuurde zegt ze dat ze al anderhalf jaar sondevoeding krijgt, maar dat dit nodig is om haar in leven te houden. “Ik wil zo graag los, maar ik kan het gewoon niet veilig houden.” Ook haar moeder reageert op de situatie. Volgens haar was de instelling waar haar dochter nu zit de enige plek die het met haar aandurfde. Maar nu lopen ze tegen het volgende probleem aan: ook deze instelling wil de 19-jarige niet meer behandelen. Personeel kan het niet langer aan en sommige van hen zitten nu in de ziektewet. De kliniek meent dat de tiener is uitbehandeld, maar dat vindt haar moeder niet.

Geen juiste behandeling gehad

“Ze heeft nog helemaal geen juiste behandeling gehad. Wat ze doen is haar somatisch opknappen en verder niks. Zij moest eten en drinken, kreeg sondevoeding. De strijd in haar hoofd is er alleen maar heftiger van geworden. En door de fixatie is ze psychisch veel zieker gemaakt.”

Door: Nationale Zorggids