Normal_hulplijn_telefoon

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken willen het telefoonnummer 113 beschikbaar maken voor mensen die hulp zoeken bij suïcidale gedachten. De betrokken ministeries zetten gezamenlijk de nodige stappen om verantwoord tot het openstellen van het nummer te komen. De Zelfmoordpreventielijn 113 ‘adverteerde’ tot recent met ‘neem contact op met 113’ terwijl het officiële nummer 0900 – 0113 is. Dit is inmiddels aangepast op de website, zo meldt Rijksoverheid. 

Vandaag maakt de Volkskrant bekend dat er een nog dode is gevallen nadat hij tevergeefs het nummer 113 belde. Het gaat om man van 61 die eind juli meermaals contact zocht met de Zelfmoordpreventielijn. Twee dagen later werd hij dood aangetroffen. Een paar weken geleden overkwam een vrouw hetzelfde. In de nacht van haar zelfmoord probeerde ze driemaal het telefoonnummer 113 te bellen. Niet veel later maakte ze een einde aan haar leven.

Snel en zonder drempels juiste hulp krijgen

“Het was echt verschrikkelijk om te horen dat iemands hulpvraag onbeantwoord bleef, omdat er 113 is gebeld in plaats van 0900 – 0113. Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het beschikbaar maken van het nummer 113 een leven kan redden, dan moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen. Gelukkig krijgen veel mensen via de organisatie van 113Zelfmoordpreventie goede hulp en begeleiding”, reageert Blokhuis.

Geen vertragende factor voor 112 noodoproepen

Om 113 in gebruik te kunnen nemen, onderzoeken de bewindspersonen de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat er voor iedereen een duidelijk onderscheid bestaat tussen 112 en 113 om te voorkomen dat mensen het verkeerde nummer bellen. Als mensen toch het verkeerde nummer bellen moeten zij altijd snel geholpen worden. “Het openstellen van het nummer 113 mag geen vertragende factor zijn voor burgers in nood die per ongeluk het verkeerde nummer bellen. Dan telt elke seconde. Daarover willen we op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid”, aldus de staatssecretaris van Volksgezondheid.

Meer duidelijk voor einde van het jaar 

Ook wordt onderzocht wat er nodig is aan menskracht en techniek om het nummer open te stellen. Het is daarom nog niet precies in te schatten wanneer het nummer eventueel beschikbaar zou kunnen komen. Voor het einde van het jaar komt daar meer duidelijkheid over. 

Door: Nationale Zorggids